Welcome to AbeTennis. On this blog you will find the work of freelance tennis writer Abe Kuijl. That's me. I am a writer for the Dutch 'Tennis Magazine', and a copy editor and contributor at the award winning TennisReporters.net. You might also know me from my blogs at Tennistribune.nl, Tennisinfo.be or Tennis-X.com.

Over the past three years I've covered tournaments in Antwerp, Rotterdam, Miami, Rome, 's-Hertogenbosch, Stuttgart, Zurich, as well as the Australian Open in Melbourne. Feel free to check up on my work or send me a message.



Saturday, June 21, 2008

Taaie Thaise

Ze kwam op zondagochtend om 06:00 aan in Nederland en moest op diezelfde dag twee kwalificatiewedstrijden spelen. Maar Tamarine Tanasugarn knokte zich naar het hoofdtoernooi en een kleine week later stond de 31-jarige Thaise met de kampioenstrofee in haar handen.

In de eerste ronde zorgde Tanasugarn al direct voor een grote verrassing, door de winnares van het grastoernooi van Birmingham, Kateryna Bondarenko, met tweemaal 6-3 naar huis te sturen. In de tweede ronde ontsnapte ze tegen de Amerikaanse Ashley Harkleroad, toen deze in de derde set bij een 5-4 stand mocht serveren voor de wedstrijd.

En toen was daar die kwartfinalepartij tegen Michaella Krajicek, waarbij de nummer 85 van de wereld zich van een set achterstand terugknokte naar de winst. In de halve finale rekende ze ook nog maar even af met het andere Bondarenko-zusje, Alona: 6-2 6-4.

Ondanks al die overwinningen waren er weinig mensen die Tanasugarn ook maar enige kans gaven voor haar finale tegen de in topvorm verkerende Dinara Safina. De Roland Garros finaliste rekende in haar halve eindstrijd nog simpel af met landgenote Elena Dementieva (6-3 6-2), en met haar harde service en baselineslagen leek ze toch wel door het defensief degelijke spel van Tanasugarn heen te kunnen slaan.

Met moeite wist de Thaise Safina bij te blijven in de openingsfase van de eerste set, en nadat de Russische op 4-4 eindelijk een break wist te forceren, leek de toon gezet te zijn voor een snelle afwerking van de wedstrijd. Maar die gekke Thaise bleek toch lastiger dan gedacht. Safina begon plotseling meer fouten te maken en leverde direct haar service in. De foutenlast stapelde zich verder op bij de nummer negen van de wereld, en uit het niets was daar zomaar de setwinst voor de grote underdog.

Tanasugarn bleef oerdegelijk spelen vanuit het achterveld en Safina wist zich geen raad met de zachte slice services van haar opponente. Zelden kwam de servicesnelheid boven de 140 km/h, maar keer op keer versloeg Safina zich op die rare ballen van de Thaise.

Nadat de Russische op een 2-3 stand na twee dubbele fouten haar servicegame inleverde, was de beslissende break een feit. Safina kreeg nog een waarschuwing toen ze in de volgende game haar racket kapot sloeg, na het niet benutten van twee break mogelijkheden, maar het inspireerde haar niet tot beter tennis.

Bij het serveren voor de wedstrijd werd Tanasugarn enigszins bevangen voor de spanning, maar enkele forehand missers en slappe services werden haar dankzij slordige fouten van Safina niet fataal. Waar het zusje van Marat op Roland Garros nog twee keer terug kwam van een set en 5-2 achterstand, kon ze dat kunststukje vandaag niet herhalen. Vijf break kansen poetste Tanasugarn weg, voordat een forehandfout van Safina op het tweede wedstrijdpunt het einde betekende.

“Het is een taaie Thaise,” was dan ook de conclusie van speaker Jack van der Voorn.

No comments: