Welcome to AbeTennis. On this blog you will find the work of freelance tennis writer Abe Kuijl. That's me. I am a writer for the Dutch 'Tennis Magazine', and a copy editor and contributor at the award winning TennisReporters.net. You might also know me from my blogs at Tennistribune.nl, Tennisinfo.be or Tennis-X.com.

Over the past three years I've covered tournaments in Antwerp, Rotterdam, Miami, Rome, 's-Hertogenbosch, Stuttgart, Zurich, as well as the Australian Open in Melbourne. Feel free to check up on my work or send me a message.



Saturday, November 8, 2008

Masters Cup Shanghai: Murray voor de titel

Op papier is er eigenlijk geen mooier toernooi dan de Masters Cup. Enkel de beste acht spelers van het seizoen zijn uitgenodigd, wat betekent dat er vanaf dag één enkel topaffiches op het programma staan. Toch blijft het eindejaarskampioenschap enigszins een ondergeschoven kindje in de sport. De spelers zijn moe en net als de doorsnee tennisfan snakt iedereen wel een beetje naar het einde van het seizoen. Het is het logische effect van verzadiging na elf maanden lang non-stop actie op het hoogste niveau.

Dat neemt niet weg dat we nog wel een week met schitterend tennis voor de boeg hebben. En reken maar dat er een flinke dosis prestige op het spel staat bij de tenniselite in Shanghai, om nog maar niet te spreken van de vele ranglijstpunten die te verdienen zijn. Wat kunnen we verwachten van het slotakkoord van het reguliere tennisjaar? Een analyse.

Rode Groep

Wie Roger Federer voor de loting zou hebben gevraagd welke drie spelers hij het liefst niet tegen zou komen in de groepsfase, zou ongetwijfeld de namen van Andy Murray, Andy Roddick en Gilles Simon uit zijn mond hebben gehoord. En wat kwam er vervolgens uit de koker rollen? Juist. Federer bevindt zich in een groep met drie spelers waarvan hij de laatste onderlinge ontmoeting verloor. In het voorjaar ging de Zwitser in Miami ten onder tegen Roddick. Simon was in de zomer de betere in Toronto, en Murray rekende onlangs af met de nummer twee van de wereld in Madrid.

Het zelfvertrouwen van Federer is na een wisselvallig seizoen nog altijd niet helemaal terug, maar de titelverdediger in Shanghai speelt de laatste weken wel beter tennis. Toch is plaatsing voor de halve finales allesbehalve een vanzelfsprekendheid, zolang zijn forehand wisselvallig blijft. Zeker het degelijke spel van Gilles Simon is er op gebaseerd om onregelmatigheden in het spel van zijn tegenstanders uit te buiten. Wanneer Roddick zo sterk serveert als in Miami, kan Federer zich ook tegen de Amerikaan weinig slordigheden veroorloven. Tegen de in topvorm verkerende Murray kan de dertienvoudig Grand Slam-kampioen ook op een goede dag tegen een nederlaag aanlopen.

De verwachting is dat Federer zich uiteindelijk met moeite zal plaatsen voor de laatste vier, samen met Murray.

Halve finalisten: Roger Federer, Andy Murray

Witte Groep

Vergeleken met de zwaargewichten in de Rode Groep oogt de Witte Groep in eerste instantie een stuk minder spectaculair. De vier spelers doen echter weinig voor elkaar onder in de huidige vorm en lijken allen een redelijke kans te maken op een plek in de halve finales.

De groep wordt aangevoerd door Novak Djokovic, maar het is maar zeer de vraag of de 21-jarige Serviër na drie speelronden ook op de toppositie terug te vinden zal zijn. Djokovic is al sinds mei titelloos, nadat hij op gravel het prestigieuze Masters Series-toernooi van Rome won. De nummer drie van de wereld is al maandenlang zoekende naar zijn beste vorm, waarmee het scenario van eind 2007 zich lijkt te herhalen voor de Djoker. Ook vorig seizoen viel hij in het najaar ver terug. Bij zijn debuut op de Masters Cup bleef Djokovic dan ook zonder overwinning.

De man in vorm in de Witte Groep is ongetwijfeld Jo-Wilfried Tsonga. De Fransman won onlangs voor eigen publiek in Parijs zijn eerste Masters Series-titel uit zijn carrière, gedragen door zijn uitstekende service. Op weg naar de eindzege rekende hij ook af met Djokovic.

Nikolay Davydenko en Juan Martin del Potro completeren de groep. Del Potro kende een formidabele tweede seizoenshelft, waarin hij van buiten de top-60 naar een notering in de top-10 klom, als gevolg van onder meer vier toernooizeges. De Argentijn heeft echter nog de Davis Cup-finale voor de boeg en klaagde onlangs over een slepende teenblessure. In hoeverre kan en wil Del Potro volledig gas geven in Shanghai?

Davydenko presteert al het hele seizoen wisselvallig, mede door de verdenking in de beruchte gokkwestie, die hem lange tijd boven het hoofd hing. De Rus kan zich nadat hij is vrijgesproken, sinds kort eindelijk weer volledig focussen op zijn tennis, maar verklaarde dat hij mentaal nog niet helemaal 100 procent is.

Veel vraagtekens dus in de Witte Groep, wat het voorspellen lastig maakt. Toch wagen we een poging.

Halve finalisten: Jo-Wilfried Tsonga, Nikolay Davydenko

Winnaar: Andy Murray

No comments: