Welcome to AbeTennis. On this blog you will find the work of freelance tennis writer Abe Kuijl. That's me. I am a writer for the Dutch 'Tennis Magazine', and a copy editor and contributor at the award winning TennisReporters.net. You might also know me from my blogs at Tennistribune.nl, Tennisinfo.be or Tennis-X.com.

Over the past three years I've covered tournaments in Antwerp, Rotterdam, Miami, Rome, 's-Hertogenbosch, Stuttgart, Zurich, as well as the Australian Open in Melbourne. Feel free to check up on my work or send me a message.



Wednesday, January 28, 2009

Dag 10: Avondtennis in de middag

Het was vandaag zo warm in Melbourne dat er gedurende de middag buiten de twee grote stadions niet gespeeld kon worden. De Extreme Heat Policy was van toepassing, wat inhoudt dat bij temperaturen boven de 40 graden het spel kan worden onderbroken om de spelers in bescherming te nemen tegen de hitte.

In de Rod Laver Arena kon er wel gewoon worden doorgespeeld. Nadat de eerste set gespeeld was bij de partij tussen Serena Williams en Svetlana Kuznetsova werd het dak dicht geschoven en gingen de lampen aan, waardoor de avondsessie ogenschijnlijk al om 14:00 uur van start ging. Toen de scheidsrechter aankondigde dat het dak gesloten zou worden ontstond er luid gejuich op de tribunes. Een groepje fans liet hun waardering voor het besluit merken op wat kartonnen bordjes. ‘Thank you for closing the roof’, hadden zij snel opgeschreven. Tja, een lekker zonnetje is prettig terwijl je een tenniswedstrijd aan het kijken bent, maar bij een temperatuur van 43 graden is er weinig lol meer aan.

Het gekke aan de hitte hier in Melbourne, is het feit dat de maximumtemperaturen elke dag pas rond vijf uur in de namiddag worden bereikt. De wind die waait over het park zou normaalgesproken enige verkoeling moeten brengen, maar hier voelt het juist aan alsof iemand met een grote föhn staat te blazen.

Overigens had Williams blijkbaar niet zoveel last van de extreme omstandigheden toen ze voor aanvang van de wedstrijd de baan betrad. De drievoudig kampioene in Melbourne completeerde haar warming up met een trainingsjack over haar tennisjurk.

Het scheelde niet veel of we hadden vier Russinnen in de halve finales gehad bij het vrouwentoernooi. Kuznetsova leidde met een set en 5-3 tegen Williams, maar won daarna nog slechts één game. Dat had genoeg geweest voor de zege, als de nummer acht van de wereld niet had gewacht tot het begin van de derde set om dat spel te pakken. Williams ging beter spelen naar mate de partij vorderde en was mentaal sterker op de belangrijke momenten.

“Ik zei tegen mezelf op de baan dat ik bij een nederlaag terug zou vliegen in economy class,” vertelde Williams op de persconferentie. “En dan niet bij de nooduitgang (met extra beenruimte), maar ergens helemaal achterin. De slechtste plaatsen die er zijn. Die gedachte motiveerde me om wat beter te spelen.”

Kuznetsova klaagde na afloop over het feit dat het dak na de eerste set werd gesloten. Liever had ze de partij gewoon in de volle zon uitgespeeld, dan dat de speelomstandigheden zo drastisch werden gewijzigd midden in de wedstrijd. De speelsters werden van de baan gestuurd en het duurde niet minder dan een half uur voor zij hun wedstrijd konden voortzetten.

“Het was alsof we twee verschillende wedstrijden speelden,” aldus Kuznetsova. “Ik ben daar zeker boos om. Volgens mij was het gisteren precies hetzelfde weer en toen werd er gewoon met open dak gespeeld. Hoe kan je nou ook in het midden van een wedstrijd het dak sluiten? Ik snap er niks van.”

Williams was zo opgelucht met de overwinning dat ze maar bleef lachen in het on-court interview direct na afloop. Ze kreeg een compliment voor haar blauwe tennisjurk en werd gevraagd wie het design daarvoor had gemaakt. “Het is natuurlijk een ontwerp van Nike,” verklaarde de drievoudig winnares in Australië. “Zij maken de beste kleding die er is, maar dat weten jullie ook allemaal. Ze hebben hier ook een mooie winkel op het tennispark.”

Eerder in de week dacht Serena ook al goed aan haar sponsor tijdens een interview op de baan. Terwijl ze met haar grote schoudertas van Nike de interviewer tegemoet liep, merkte ze dat de camera’s de tas niet in beeld hadden. Snel gooide ze deze over haar andere schouder zodat het merklogo met grote letters in beeld kwam. Het geld moet ergens vandaan komen, zullen we maar zeggen...

No comments: