Welcome to AbeTennis. On this blog you will find the work of freelance tennis writer Abe Kuijl. That's me. I am a writer for the Dutch 'Tennis Magazine', and a copy editor and contributor at the award winning TennisReporters.net. You might also know me from my blogs at Tennistribune.nl, Tennisinfo.be or Tennis-X.com.

Over the past three years I've covered tournaments in Antwerp, Rotterdam, Miami, Rome, 's-Hertogenbosch, Stuttgart, Zurich, as well as the Australian Open in Melbourne. Feel free to check up on my work or send me a message.



Friday, January 23, 2009

Dag 5: 'Happy Slam' niet altijd even leuk

De Australian Open is niet als andere Grand Slams. Hoewel er eerder deze week op één dag ruim 63.000 fans door de poorten kwamen (een Grand Slam dagrecord), is de sfeer op het tennispark heel relaxed. Australiërs houden niet van stress, en al vooral niet wanneer zij genieten van een potje tennis tijdens hun zomervakantie. De mensen zijn overal vrolijk en maken een kalme, rustige indruk. ‘No worries mate’, is het devies. Het toernooi staat niet voor niets bekend als ‘Happy Slam’.

Wat het evenement in Melbourne ook bijzonder maakt, zijn de vele etnische supportersgroepen die jaarlijks hun tennishelden aan komen moedigen. Kroaten, Serviërs, Chilenen, Argentijnen en ga zo maar door, lopen getooid in de kleuren van hun land over het tennispark. Helaas kunnen zij niet altijd even goed met elkaar overweg. De laatste jaren zijn er tussen fans uit met name de Balkanlanden enkele grimmige incidenten ontstaan. Ook vandaag liep het kortstondig uit de hand op Melbourne Park.

Novak Djokovic trof in zijn derde rondeduel de geboren Bosniër Amer Delic. Delic woont al zo’n 10 jaar in de Verenigde Staten en vertegenwoordigt dat land ook als tennisser, maar dat neemt niet weg dat hij tijdens het toernooi luid ondersteund wordt door een groep fans uit zijn vaderland. Het leverde al een klein relletje op eerder in het toernooi, toen de Amerikaan Taylor Dent klaagde over het feit dat de Bosniërs zich onsportief gedroegen op de tribune. Dent verloor van Delic in de eerste ronde.

In de Rod Laver Arena waren de fans van Delic ook vandaag weer aanwezig om hun favoriet aan te moedigen, net als een delegatie Servische fans. Djokovic en Delic zijn twee goede vrienden en gingen zeer sportief met elkaar om op de baan. Op de tribunes waren beide supportersgroepen fanatiek aanwezig, maar het bleef verder rustig... tot de wedstrijd was afgelopen. Terwijl Djokovic en Delic elkaar omhelsden aan het net – Djokovic won de wedstrijd in vier sets – braken op het binnenplein naast het stadion rellen uit tussen Bosnische en Servische fans. Er werd met stoelen gegooid, waarbij een vrouw gewond raakte. Na ongeveer twee minuten waren de ongeregeldheden afgelopen. De politie verwijderde zo’n 30 man van het tennispark.

Helaas heeft de Australian Open de laatste paar jaar een beetje een naam opgebouwd met dit soort incidenten. Toch moeten de problemen niet overdreven worden, iets waar de pers nog wel eens de neiging toe heeft. Vergeleken met supportersgeweld uit de voetbalwereld is het absoluut peanuts wat er hier gebeurt. Er zal geen mens rondlopen op het tennispark die zich ook maar enigszins onveilig voelt. Zoals gezegd is de sfeer hier verder perfect.

Zo stond de Rod Laver Arena tijdens de avond weer op zijn kop dankzij Jelena Dokic. Het sprookje van de 25-jarige Australische wordt steeds mooier, want na haar overwinning op Anna Chakvetadze, versloeg de huidige nummer 187 van de mondiale ranglijst vandaag nummer 11 Caroline Wozniacki. Dokic, die een wildcard verdiende voor de Australian Open door een Australisch play-offtoernooi te winnen, staat voor het eerst sinds 2002 weer in de vierde ronde van een Grand Slam. De geboren Servische weet niet wat ze meemaakt, en Australië ook niet. Stond ze eerder in de week al op de voorpagina van alle kranten, morgen zal de aandacht zo mogelijk nog uitbundiger zijn.

Het toeval wil dat Dokic in de vierde ronde een andere verrassing tegenkomt in Alisa Kleybanova, die de in een vormcrisis verkerende Ana Ivanovic in drie zware sets versloeg. De nederlaag betekent voor de finaliste van vorig jaar dat ze uit de top-5 valt.

Quote van de dag gaat naar de stadionspeaker van het tweede stadion, die nadat de Française Alizé Cornet haar wedstrijd tegen Daniela Hantuchova had gewonnen, op de volgende wijze vooruitblikte naar het aansluitende duel: “Dames en heren, in de volgende wedstrijd begroeten we opnieuw een Franse speler uit ... Frankrijk, Fabrice Santoro!”

De 36-jarige Santoro speelde dit jaar maar liefst zijn 17e Australian Open. Het was vandaag echter zijn laatste optreden in Melbourne. Andy Roddick was in drie sets te sterk voor de nummer 60 van de wereld, die na dit jaar zijn carrière afsluit.

5 comments:

Anonymous said...

Hallo ,

Ik ben net terug van een vakantie naar spanje. als je ooit in de buurt bent van baskenland en e houd van Fietsen dan moet je zeker de fabriek van [url=http://www.orbea.com]orbea[/url] gaan bezoeken.
Je krijgt er alle informatie van en eht zijn super fietsen. Ik heb deze tip gekregen via een kleine site [url=http://www.vakantienieuws.info]vakantie nieuws[/url]
Nu ik vond de linkop jullie site en wou jullie toch nog even bedanken .

Anonymous said...

Heb zojuist een weekendje Parijs gewonnen . Ik heb de tckets en de reservatie al binnen. Als je ook wil winnen gewoon aanmelden op hun nieuwsbrief.
[url=http://www.vakantiestart.info]
vakantiestart[/url]

Anonymous said...

Goed gemaakt! Ik hoop wil ook zo een site te maken.
Waarmee heb je dit gemaakt?
Ik heb abetennis.blogspot.com gevonden via startpagina

Groetjes,
Debby uit Haarlem

Anonymous said...

Hoi allemaal,

Ik heb abetennis.blogspot.com gevonden via Google.
Deze site ziet er goed en mooi uit!
Ik wil graag ook zo een mooie site maken. Welke applicatie heb je hier precies voor gebruikt? Mijn blogje ziet er nog saai uit. :(

Bedankt

Liefs vanuit A'dam
Willy

Anonymous said...

Hoi iedereen,

Ik heb abetennis.blogspot.com gevonden via Startpagina.
Deze site ziet er goed en mooi uit!
Ik wil graag ook zo een mooie site maken. Welke applicatie heb je hier precies voor gebruikt? Mijn blogje ziet er nog leeg uit. :(

Bedankt

Groetjes vanuit A'dam
Willy