Welcome to AbeTennis. On this blog you will find the work of freelance tennis writer Abe Kuijl. That's me. I am a writer for the Dutch 'Tennis Magazine', and a copy editor and contributor at the award winning TennisReporters.net. You might also know me from my blogs at Tennistribune.nl, Tennisinfo.be or Tennis-X.com.

Over the past three years I've covered tournaments in Antwerp, Rotterdam, Miami, Rome, 's-Hertogenbosch, Stuttgart, Zurich, as well as the Australian Open in Melbourne. Feel free to check up on my work or send me a message.



Monday, January 26, 2009

Dag 8: Survival of the fittest

‘Alleen de sterksten zijn gezegend’, luidt een Russisch spreekwoord. Die les gaf Svetlana Kuznetsova ons mee op de persconferentie nadat haar tegenstander Jie Zheng uit China al na vijf games geblesseerd op moest geven met een polsblessure.

De Australiërs vierden vandaag hun nationale feestdag, waarbij James Blake en Jo-Wilfried Tsonga tijdens hun avondpartij zo’n 10 minuten moesten wachten tot al het vuurwerk in Melbourne was afgestoken. Ondertussen werden de tennissers op deze Australia Day getroffen door fysieke ongemakken. Niet alleen Zheng, maar ook Monfils en Victoria Azarenka moesten geblesseerd opgeven. De Wit-Russische viel bij een 4-2 achterstand in de tweede set bijna flauw op de baan, terwijl ze de eerste set nog had gewonnen van Serena Williams. De drievoudig kampioene op de Australian Open ontsnapte dus aan een mogelijke nederlaag.

Dat geluk had Andy Murray niet. De door vele experts getipte eindwinnaar, die de laatste dagen ook lichtelijk ziek was, zag Fernando Verdasco terugkomen van een 2-1 achterstand in sets en weglopen met de overwinning. De 25-jarige Spanjaard die eind vorig jaar de beslissende overwinning binnensleepte in de Davis Cup-finale, boekte daarmee de grootste overwinning uit zijn tourcarrière. “I had a bery good day,” zo sprak hij na afloop.

Voor de eerste keer staat Verdasco bij de laatste acht op een Grand Slam-toernooi. Met name de manier waarop de nummer 15 van de wereld vandaag stond te serveren was indrukwekkend. Overigens hoeft niemand zich zorgen te maken over de fitheid van Verdasco. Hij trainde tijdens de kerstdagen hard met de voormalig fitnesscoach van Andre Agassi in Las Begas.

Verdasco’s naamgenoot Fernando Gonzalez kwam er na zijn fysiek slopende vijfsetter van zaterdag niet aan te pas tegen Rafael Nadal. “Natuurlijk was ik moe,” vertelde de Chileen na afloop van zijn 3-set nederlaag. “Maar ik denk niet dat dat de oorzaak (van mijn nederlaag) is.” Nadal zal blij zijn met de uitschakeling van Murray, de man die hem op de US Open nog uit de finale hield en ook in Melbourne in zijn speelhelft zat. De weg ligt nu open voor de nummer één van de wereld om zijn eerste Grand Slam-finale op een hard court te halen.

Serena Williams en Andy Roddick krijgen de journalisten de laatste dagen aan het lachen met een onderlinge publieke discussie, over een wedstrijd die zij in hun jeugd tegen elkaar speelden. Aanleiding was een vraag van een journalist aan Williams, die wilde weten wat de mooiste wedstrijd uit haar carrière was. Serena noemde vervolgens haar overwinning op Roddick, toen zij beiden een jaar of tien waren.

“We hebben een beetje een discussie over de score. Volgens mij was het iets van 6-1. Hij denkt dat het 6-4 was,” zo sprak Serena eind vorige week.

Uiteraard werd Roddick vervolgens in zijn persconferentie aangesproken op de uitspraken van zijn landgenote. “Het was niet eerlijk. Toen we tien waren moest ik rennen onder de douche om nat te worden. Ik was zó klein (wijzend op zijn pink). Zij kon in die tijd al vuilniswagens bankdrukken.”

Roddick heeft wel zin in een revanchewedstrijd, maar Serena wil daar niets van weten. “Dat is niet nodig. De score spreekt voor zich. Ik was duidelijk de betere speelster,” lacht de Amerikaanse.

Volgens Serena kwam de opmerking van Roddick over de vuilniswagens voort uit jaloezie. “Hij heeft altijd al geprobeerd om net zo gespierd te worden als ik, maar hij kan het niet hebben dat hij nog steeds een kleinere biceps heeft,” zegt ze met een grote lach op haar gezicht. Morgen is de volgende persconferentie met Roddick....

Ter afsluiting het antwoord op de quizvraag van gisteren, waarop zelfs de speler in kwestie het antwoord schuldig moest blijven: de laatste keer dat Roger Federer terugkwam van een 2-0 achterstand in sets was tijdens de Masters Series-finale van Miami in 2005. Zijn tegenstander? Rafael Nadal.

No comments: