Welcome to AbeTennis. On this blog you will find the work of freelance tennis writer Abe Kuijl. That's me. I am a writer for the Dutch 'Tennis Magazine', and a copy editor and contributor at the award winning TennisReporters.net. You might also know me from my blogs at Tennistribune.nl, Tennisinfo.be or Tennis-X.com.

Over the past three years I've covered tournaments in Antwerp, Rotterdam, Miami, Rome, 's-Hertogenbosch, Stuttgart, Zurich, as well as the Australian Open in Melbourne. Feel free to check up on my work or send me a message.



Sunday, January 18, 2009

Australian Open preview: de vrouwen

Waar de Australian Open bij de mannen dit decennium bol stond van verrassingen in de eindronden, kent de recente geschiedenis van het vrouwentoernooi een soortgelijk gezicht. Kijk alleen maar naar de laatste drie jaren. In 2006 won Amelie Mauresmo haar eerste Grand Slam Down Under. In 2007 verbaasde Serena Williams vriend en vijand door als nummer 81 van de wereld het toernooi te winnen, en afgelopen jaar maakte Maria Sharapova met haar winst een einde aan de hegemonie van Justine Henin. In 2009 lijken twee van de voornaamste kanshebbers op de titel klaar om aan de recente traditie van opvallendheden toe te voegen. Tennistribune neemt het vrouwentoernooi onder de loep.

Eerste kwart
Jelena Jankovic is de enige speelster in de geschiedenis van de WTA Tour die nummer één is geweest, maar nog nooit een Grand Slam heeft gewonnen. En dus is het de belangrijkste doelstelling van de 23-jarige Servische om daar in 2009 een einde aan te maken. Jankovic leek met haar sterk ontwikkelde spel in de tweede seizoenshelft van vorig jaar klaar om die stap te gaan zetten in Melbourne, totdat ze onlangs ziek werd. De voorbereiding van Jankovic op de Australian Open is niet optimaal geweest, maar de loting is haar gunstig gezind gebleken. Vera Zvonareva is de enige speelster van naam die het Jankovic echt lastig kan maken op weg naar de halve finales, maar de Russin heeft op Grand Slams nog nooit hoge ogen gegooid.

Halve finalise: Jelena Jankovic

Tweede kwart
In het tweede kwart vinden we Dinara Safina en Ana Ivanovic, de finaliste van 2008. De twee toptalenten Caroline Wozniacki en Alizé Cornet en de bekende Daniela Hantuchova en Anna Chakvetadze, maken dit een zeer interessant deel van het speelschema. Afgaande op huidige vorm kunnen we Chakvetadze en Hantuchova, de halve finaliste in Melbourne van vorig jaar, sowieso afschrijven. Ook Ivanovic is niet in beste doen, terwijl Cornet het liefst speelt op gravel. Blijven over Safina en Wozniacki, die elkaar in de kwartfinales tegen kunnen komen. De Russin heeft meer power, terwijl de Deense beter beweegt over de baan. Safina heeft in 2008 echter al bewezen klaar te zijn voor het grote werk, terwijl Wozniacki nog wat ervaring en finesse mist om tot de eindronden te reiken tijdens Grand Slams.

Halve finaliste: Dinara Safina

Derde kwart
De beste speelster van 2009 vinden we terug in het derde kwart. Met al twee titels op zak is Elena Dementieva één van de grootste kanshebbers op de titel in Australië. De vraag is echter, hoe fit is de Russische nog, wanneer ze de tweede week bereikt? Venus Williams heeft bij het exhibitietoernooi van Hong Kong ook al laten zien in topvorm te zijn, door met duidelijke cijfers te winnen van Jankovic, Zvonareva en Chakvetadze. De 28-jarige Amerikaanse lijkt er op gebrand te zijn om in het nieuwe seizoen terug te keren aan de top van de wereldranglijst. Ze zou graag zegevieren in Melbourne, want het ontbreekt Williams nog altijd aan een Australian Open-titel. Hoewel Dementieva op de Olympische Spelen vorig jaar eindelijk een grote prijs wist te winnen, ging het op de Grand Slams in het verleden meestal mis in de grote partijen. Een Williams leeft juist voor de grote evenementen.

Halve finalise: Venus Williams

Vierde kwart
En dus komen we aan bij die andere helft van de Sister Act. Serena kreeg in Sydney een pak slaag te verwerken van Dementieva in de halve finales, en kampt met een lichte enkelblessure. De drievoudig Australian Open-kampioene wacht op papier een ontmoeting met Svetlana Kuznetsova in de kwartfinales, maar de als achtste geplaatste Russin kampt al een half jaar met een vormcrisis, en moest daarbij afgelopen week in Sydney ook nog eens geblesseerd opgeven.

Williams wacht mogelijk al een zware test in de vierde ronde tegen de Wit-Russische Victoria Azarenka, waarna ze het in de kwartfinales waarschijnlijk op moet nemen tegen Agnieszka Radwanska. De Poolse moet het hebben van tactische slimheid en gedegen spel, maar heeft zelf weinig kracht in haar slagen en zal het tegen de Williams-zusjes daarmee altijd moeilijk hebben.

Halve finaliste: Serena Williams

De finales
In 2008 speelden Serena en Venus Williams vier keer tegen elkaar, waarbij ze beiden twee keer wisten te winnen. Maar Venus won de laatste ontmoeting met ruime cijfers tijdens de WTA Championships in Doha, op hard court. De ontmoeting kwam zo’n twee maanden na de US Open-kraker tussen de twee zussen, waarbij Venus veel kansen onbenut liet. Het momentum lijkt anno januari 2009 meer bij de oudere zus te liggen.

Jankovic en Safina speelden twee keer tegen elkaar in het afgelopen jaar. Beide keren op hard court, en beide keren wist de hardhitter Safina te winnen. Maar Jankovic anno zomer 2008 is niet dezelfde Jankovic als nu. Met agressiever tennis en een verbeterde service moet de Servische in staat zijn om Safina van zich af te houden, om vervolgens in de finale het onderspit te delven tegen Venus.

Finale: Jankovic – Venus Williams

Winnares: Venus Williams

No comments: